S0n0r3tum – relaunch / Eirik Brandal: Helices

Datum objave: 17. 05. 2020 ibr-datum

Študentje elektrotehnike, lepo vabljeni na sledeč dogodek:
Zvočni vrt Sonoretum tudi v času samoizolacije opravlja svojo nalogo bogatenja javnega prostora. Na svežem zraku v prehodu Kersnikove 4 lahko prisluhnete zvočni instalaciji ‘Heliksi’, soničnemu odtisu razstave elektronskih skulptur Eirika Brandala, ki trenutno sameva v Galeriji Kapelica.
‘Heliksi’ je 8-kanalna zvočna krajina v zvočnem vrtu Sonoretum, povezana z v Galeriji Kapelica istočasno postavljeno razstavo elektronskih skulptur Eirika Brandala. Ne gre zgolj za replikacijo zvočnega odtisa razstavljenih kipov, temveč za poustvaritev. Pri komponiranju je uporabil isto tonaliteto in glasbene lestvice kot v skulpturi ‘waldian’ in triu ‘ihscale’ ter tako ustvaril digitalen približek njihovega zvočnega sveta. Tako nastale digitalne skulpture v soničnem okolju s prostorskim elementom zadobijo individualna spiralna gibanja – od tod tudi naslov ‘Heliksi’.
O razstavi, ki jo ‘Heliksi’ zvočno poustvarjajo
Eirika Brandala je njegovo zanimanje za elektronsko umetnost pripeljalo do ustvarjanja več serij elektronskih skulptur, ki predstavljajo povezave med vizualno in funkcionalno, pri nekaterih pa še zvočno komponento. Objekti so izvedeni v specifični skulpturalni obliki, ki se napaja iz ‘freeform electronics’, metode konstruiranja vezij, pri kateri se prepletata funkcionalni in estetski vidik, ki omogočata ravnovesje med kompleksnostjo, funkcijo in velikostjo objekta.
Skozi estetiko ‘freeform electronics’, s katero Brandal na eni strani poudarja transparentnost notranjih procesov vezij in na drugi njihovo intrinzično lepoto, zvočne skulpture vizualno naslavljajo tradiciji suprematizma in konstruktivizma, njune abstrakcije in specifične rabe geometričnih oblik (in s tem povezave z znanostjo). Nadalje se opirajo še na principe funkcionalistične arhitekture, po katerih je končna vizualija rezultat funkcije in ne vnaprej določene likovne forme – vsak sestavni del, vsaka žica namreč primarno prispeva k strukturalni integriteti in elektronskem ekosistemu, šele posledično pa k oblikovnemu aspektu objekta.